Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Αν καθίσεις να το σκεφτείς, το που βρίσκεσαι, τι κάνεις, αυτό που είσαι, είναι ένα αποτέλεσμα των αποφάσεων που έχεις πάρει. Και τυχαίων γεγονότων προφανώς, αλλά αυτό δεν το ελέγχεις. Δε χρειάζεται να είναι μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις που εξ ορισμού επηρεάζουν, αρκούν απλά πράγματα που τη στιγμή που τα κάνεις δεν έχεις ιδέα που θα οδηγήσουν. Μπορεί να μη μάθεις καν ποτέ τι έχασες ή τι γλίτωσες όταν έστριψες αριστερά ή δεξιά σε ένα σταυροδρόμι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μπορεί στην επόμενη γωνία να σε περίμενε ο άνθρωπος της ζωής σου, μπορεί να ήταν ο κλέφτης που ήθελε να σε ληστέψει. Και για καλό ή για κακό δε θα το μάθεις ποτέ, γιατί από καπρίτσιο της στιγμής, απλά πήγες από την άλλη. Δεν το λέω αυτό για να κλαίμε για τις χαμένες ευκαιρίες, ούτε να ανακουφιζόμαστε για τις συμφορές που γλιτώσαμε. Ούτε γιατί πρέπει να καθόμαστε να σκεφτόμαστε μια ώρα τι συνέπειες θα έχει το μπλουζάκι που θα φορέσουμε το πρωί στο υπόλοιπο της ζωής μας. Ακριβώς το αντίθετο. Έρχεται μια απόφαση. Ένα δίλημμα. Δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Δεν ξέρεις αν θα σου βγει σε καλό. Ξέρεις μόνο με τα δεδομένα που έχεις τότε αν σου φαίνεται καλή ιδέα. Το κάνεις και βλέπεις τι θα γίνει. Και αν ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις, τελικά οι μικρές αποφάσεις δεν έχουν σημασία. Αν το δεις μακροσκοπικά, όσο και να σε βγάλει από το δρόμο σου ένα τυχαίο γεγονός ή μια λάθος εκτίμηση, η επόμενη θα σε επαναφέρει. Η συνισταμένη τους είναι ένα βέλος που όλο και πιο πολύ δείχνει προς το στόχο σου. Η θέληση και η αποφασιστικότητα σου είναι μια δύναμη που στο τέλος νικάει τις περισσότερες αναποδιές. Από την άλλη δε χρειάζεσαι να σκας για το παρελθόν. Ναι μεν μπορεί να έχεις πολλά "τι θα γινόταν αν" στην πλάτη σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να ξέρεις. Αυτό που είσαι σήμερα είναι αυτή η συνισταμένη των αποφάσεων και τυχαίων γεγονότων μέχρι εδώ. Αν είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου, ήταν σωστές αποφάσεις. Αν όχι, πάλι μπορείς να γυρίσεις το βέλος στο στόχο σου. Φτάνεις να ξέρεις ποιος είναι. 

Το σύμπαν δε συνωμοτεί όταν θέλεις κάτι πολύ. Όταν ξέρεις τι θέλεις, εσύ κάνεις το σύμπαν να δουλεύει για σένα. Κοέλιο, σε έφαγα. 

4 σχόλια:

  1. τι παθανε τα σχολια και δεν δημοσιευονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααα οκ...
    ελεγα πριν οτι δεν εκανα καμια συνειδητή επιλογη στη ζωη μου. οτι εγινε ήρθε και με βρήκε.
    ετσι μου φάνηκε τουλαχιστον.
    και αυτα που λενε μερικοί για μεγάλα διλήμματα κλπ ...τρίχες. κατσαρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι δεν τις ένιωσες εκείνη των ώρα σαν διλήμματα, δε σημαίνει ότι δεν ήταν συνειδητές επιλογές. Σημαίνει ότι ήσουν σίγουρη τι ήθελες να κάνεις. Ή απλά πως δε σε ένοιαζε ή έτσι ή αλλιώς. Κι αυτό επιλογή δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γεροντα νιωθω πρωτόζωο μπροστα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή